Верховний суд РФ визнав «законним» вирок українському політвʼязню Павлу Грибу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Військова колегія Верховного суду Росії визнала «законним» вирок Північно-Кавказького окружного військового суду українському політвʼязню Павлу Грибу, засудженому в Росії до шести років колонії загального режиму. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на власного кореспондента в РФ.

«Рішення Північно-Кавказького окружного військового суду залишити без змін, апеляційну скаргу — без задоволення», — сказав один із суддів.

Адвокатка Павла Гриба Марина Дубровіна підкреслила, що рішення незаконне, необґрунтоване й ухвалене на підставі зізнання, яке було вибито з Павла під тортурами і від якого він пізніше відмовився.

Павло брав участь у судовому процесі через відеозвʼязок з СІЗО-4 у Ростові-на-Дону. Протягом усього засідання він не знімав медичну маску з обличчя. А під час засідання спілкувався з судом виключно українською через перекладача, однак через погану якість звʼязку суддям перекладали лише частину слів. Український політвʼязень підкреслив, що не визнає провину та що його засудили безпідставно.

«Я не згоден із вироком», — підкреслив Гриб.

У останньому слові він заявив, що, як й інші політичні вʼязні, не збирається здаватися.

«Рабів до раю не пускають. Слава Україні!» — так Павло завершив виступ.

У залі суду українця підтримували дипломати з країн Євросоюзу, консул України, а також кілька москвичів, які відкрито виступають проти російського військового вторгнення в Україну.

  • Українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, під час поїздки на зустріч із дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному та передали іншим невідомим людям в якомусь лісі. Понад добу його тримали у приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.
  • 22 березня Гриба засудили до шести років колонії у Росії за «заклики до тероризму». Після оголошення вироку Гриб оголосив голодування.
  • Пізніше Павло Гриб написав відкритого листа українській владі, в якому попросив вирішити питання вʼязнів Кремля.