Друга хвиля спеки в Європі: у Парижі очікують перевищення рекорду 70-річної давності

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Через другу хвилю спеки в Європі в деяких країнах стовпчики термометрів перевищили позначку +40 °C, пише ВВС.

У французькому місті Бордо в понеділок синоптики зафіксували температуру +41,2 °C, яка перевищила рекорд 2003 року. Очікується, що температура в Парижі може встановити новий рекорд у четвер. Найспекотніше у Парижі було 1947 року, тоді температура сягнула +40,4 °C.

Через аномальну спеку на більшій частині території Франції влада оголосила помаранчевий рівень — другий найвищий рівень попередження про небезпеку надзвичайної ситуації.

Метеорологи також прогнозують рекордні температури по всій Європі цього тижня, зокрема в Бельгії, Німеччині та Нідерландах. За словами представниці Всесвітньої метеорологічної організації Клер Нулліс, теплові хвилі носять «ознаку зміни клімату». «Як ми бачили в червні, вони стають більш частими, починаються раніше та стають інтенсивнішими», — сказала вона.

  • На початку цього місяця після рекордної спеки в країні влада Парижа оголосила, що місто опинилося в надзвичайній ситуації у звʼязку зі змінами клімату.
  • Всесвітня метеорологічна організація ООН прогнозує, що 2019 рік виявиться одним із найспекотніших, а пʼятирічний період з 2015 по 2019 роки побʼє рекорд з високих середніх температур повітря за всю історію спостереження.
  • У низці європейських країн спека досягла рекордних показників. У німецькому місті Кошен (федеральна земля Бранденбург) синоптики зафіксували +38,6 °C, що стало новим температурним рекордом для країни. У польському Радзині зафіксували +38,2 °C, а в чеських Доксанах +38,9 °C, що також є рекордними показниками для цих країн. Температурні рекорди також зафіксовані в деяких районах Франції, Швейцарії та Іспанії.