«Слідство. Інфо»: ГПУ зупинила слідство щодо Мангера та Левіна у справі Гандзюк

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Генеральна прокуратура зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу на Катерину Гандзюк — Владислава Мангера та Олексія Левіна. Адвокати Мангера хочуть оскаржити це рішення, а сторона потерпілих вважає, що підозрювані можуть назавжди уникнути відповідальності. Про це повідомляє «Слідство. Інфо».

Згідно з постановою, ГПУ зупинила слідство щодо головних фігурантів справи Гандзюк 16 липня. Генпрокуратура виокремила підозрюваних в одне провадження та зупинила його через те, що один із них, Олексій Левін, перебуває в розшуку, і щодо нього наразі немає можливості проводити слідчі дії в Україні. Рішення ухвалили на підставі статті 280 Кримінального кодексу — «у зв’язку з оголошенням його в розшук та наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва»

Сторона потерпілих категорично не згодна із зупиненням досудового розслідування, заявила представниця родини Гандзюк Євгенія Закревська. Вона зазначила, що у зв’язку з цим виникла й значно серйозніша загроза для справи.

«Більше нас непокоїть те, що провадження зупинили, не продовживши строки досудового розслідування», — сказала Закревська.

За її словами, існує ризик того, що підозрювані тепер уникнуть покарання.

  • 31 липня 2018 року на радника міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником убивства слідство вважає керівника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголошено про підозру в організації злочину.
  • Верховна рада підтримала за основу і в цілому проєкт постанови № 10397 «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів». За відповідне рішення проголосували 227 народних депутатів.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс вирок пʼятьом ексучасникам АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).