Кабмін запропонує РНБО розширити санкції проти Росії за захоплення газородовищ та видобуток вуглеводнів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів внесе на розгляд Ради національної безпеки та оборони пропозиції щодо розширення санкцій проти Росії за незаконний видобуток вуглеводнів та захоплення газородовищ у Криму. Також під санкції потраплять юридичні особи, які беруть участь у будівництві магістрального газопроводу «Краснодарський Край — Крим».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

«До санкційного списку потрапили підприємства, які залучені до постачання матеріалів, обладнання та послуг заводу оборонно-промислового комплексу Російської Федерації «АТ «Завод Фіолент», що розташований на території тимчасово окупованого Криму. Серед них підприємства, зареєстровані на території РФ, Китайської Народної Республіки, Республіки Туреччина та Боснії і Герцеговини», — йдеться у повідомленні.

Обмежувальні заходи також торкнуться 18 юридичних осіб, зареєстрованих у Росії, і ще 6 — зареєстрованих у Криму.

Ці особи та підприємства створюють «реальні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України».

  • 15 липня уряд вніс зміни в постанову про заборону на ввезення російських товарів в Україну, продовживши її дію до 31 грудня 2020 року.
  • Постанови про мита й ембарго на російські товари Кабмін продовжує щороку, починаючи з 2016-го. У перелік російських товарів, які потрапили під українські обмеження, входять мʼясо, риба, крупи, зерно, хлібобулочні та кондитерські вироби, молочні продукти, кава, чай, горілка, пиво, сигарети, корми, низка хімікатів (зокрема й деякі мінеральні добрива), залізничне обладнання та ін.
  • 12 липня Палата представників Конгресу США проголосувала за поправку до проєкту оборонного бюджету на 2020 рік, яка передбачає додаткові санкції проти Росії. Йдеться про обмежувальні заходи щодо російського суверенного боргу. Причиною нових санкцій стало російське втручання в американські вибори президента.