Facebook видалила майже 2 тисячі акаунтів за політичну пропаганду та маніпуляції. Серед них були «ботоферми» з України та Росії

Дата:

Facebook Inc вилучила понад 1 800 акаунтів з Таїланду, Росії, України та Гондурасу за політичну пропаганду і зловживання сервісами соцмережі. Про це передає Reuters.

У чотирьох країнах було заблоковано загалом 294 акаунти, 1 509 сторінок і 32 групи за «скоординовану недостовірну поведінку». Загальна кількість фоловерів шкідницьких сторінок склала понад 274 тис. осіб.

Глава відділу кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер пояснив, що компанія моніторить і закриває підозрілі акаунти в усьому світі після того, як уряди і правозахисники звинуватили соцмережу в «недостатній боротьбі з екстремістським контентом і пропагандистськими операціями».

«Ми не бачимо звʼязку між ними [заблокованими акаунтами], але всі вони використовували мережі фальшивих сторінок, щоб вводити людей в оману щодо того, ким вони є і чим займаються», — сказав Глейхер.

Так, акаунти, заблоковані в Таїланді, використовували ботів для просування постів про тайську політику, стосунки між США і Китаєм, протести в Гонконзі і критику демократичних активістів. «Деякі дії цих акаунтів координувалися людиною з Таїланду, повʼязаою з російським журналом, що фінансуються з Москви — «New Eastern Outlook», — сказав Глейхер.

На фейкових сторінках, які велися нібито з Росії та України, активно обговорювали українську політику, критикували український уряд. Фейкові акаунти вели люди, які видавали себе за журналістів або військових. Усі ці сторінки були заблоковані напередодні виборів у парламент.

У Гондурасі боти публікували позитивний контент про президента країни. У Facebook додали, що в 2019 році провели вже майже три десятки операцій з масового закриття фейкових сторінок та спільнот.