Посольство Росії в Києві: Моряки із затриманого танкера NEYMA їдуть додому

Дата:

Екіпаж затриманого в Ізмаїлі російського танкера NEYMA звільнений і прямує додому. Про це заявив пресаташе російського посольства в Києві Денис Голенко, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, танкер NEYMA залишається в Ізмаїлі. «Вдалося підтвердити інформацію про те, що екіпаж за рішенням судновласника вирушає додому, саме судно поки залишається в Ізмаїлі», — сказав Голенко.

Цю інформацію підтвердила російському Інтерфаксу уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова. «Десять росіян — члени екіпажу танкера NEYMA — відпущені без висунення звинувачень. Їх зараз садять на автобус, який вирушить на територію Молдови, а звідти вони вилетять до Москви», — повідомила Москалькова.

25 липня Служба безпеки України затримала російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці. На затриманому танкері провели обшук, вилучені бортові документи та журнали, записи радіопереговорів під час конфлікту.

  • У Москві миттєво відреагували на затримання Службою безпеки України російського танкера NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці під час їхнього захоплення в листопаді 2018 року, і заявили, що відповідь «не забариться».
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир «Яни Капу» в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами — «Нікополь» і «Бердянськ» — переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден з Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Троє військових були поранені.