Журналіст Бутусов: Танкер NEYMA належав компанії під санкціями. Операцію СБУ схвалив Зеленський

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Затриманий в Ізмаїлі Службою безпеки російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, фактично належить компанії «ЮВАС ТРАНС» із окупованої Керчі, а вона, у свою чергу, перебуває під санкціями з березня цього року.

Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов. Зазначимо, що головний військовий прокурор Анатолій Матіос зробив репост тексту Бутусова, давши зрозуміти, що згоден з усім викладеним у дописі.

«NEYMA належить компанії «Волго-Донське судове агентство», але фактично розпоряджається судном компанія «ЮВАС ТРАНС» із окупованої Керчі, що належить зраднику, який швидко змінив паспорт, —Ярославу Народицькому, а директор компанії Роман Теплухін — депутат окупаційної Керченської міської ради [...]. З ініціативи військової прокуратури, згідно з рішенням РНБО й указом президента України від 19 березня 2019, проти «ЮВАС ТРАНС» запроваджено санкції строком на 3 роки, які передбачають арешт усього майна компанії», — пише Бутусов.

За його словами, 10 моряків, які були на судні, допитали. Зʼясувалося, що Народицький змінив екіпаж корабля, і затримані моряки швидше за все не причетні до блокування українських військово-морських кораблів у Керченській протоці.

Бутусов зазначив, що операцію із затримання танкера схвалив президент Володимир Зеленський. За кораблем спостерігали, і він ішов в Ізмаїл близько трьох діб. При цьому причини його маршруту поки невідомі. Офіційно — NEYMA зайшов на ремонт на судноремонтний завод.

«Тривалий час танкер був поблизу територіальних вод України. Цілком імовірно, що російські спецслужби очікували силове захоплення судна за межами територіальних вод, перевіряли, яка буде реакція. Але жодних сигналів тривоги не було. NEYMA зайшов в Ізмаїл під двома прапорами — український на носі і російський на кормі. Тобто про те, що можливі неприємності, власники NEYMA знали — і намагалися зовні дезорієнтувати спостерігачів», — написав журналіст.

Бутусов вважає, що захід на ремонт був просто приводом. «Більш імовірна версія, що таким чином росіяни та «ЮВАС ТРАНС» перевіряли, чи можна після зміни влади налагодити канал постачання контрабанди з Криму в Україну, а також реакцію українських спецслужб», — зазначив журналіст.

  • 24 липня Служба безпеки затримала російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці. На затриманому танкері провели обшук, вилучені бортові документи і журнали, записи радіопереговорів під час конфлікту.
  • У Москві миттєво відреагували на затримання Службою безпеки України російського танкера NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці під час їхнього захоплення в листопаді 2018 року, і заявили, що відповідь «не змусить себе чекати».
  • Пізніше пресаташе російського посольства в Києві Денис Голенко заявив, що екіпаж танкера NEYMA прямує додому. Морякам не висунули звинувачень.