Справа бракованих бронежилетів: прокурор ГПУ звинувачує Луценка у незаконному втручанні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко незаконно втрутився в розслідування та дав незаконні вказівки у справі про закупівлю Міністерством оборони бракованих бронежилетів. Про це заявив керівник групи прокурорів ГПУ у даній справі Микола Середа на брифінгу, повідомляють Українські Новини.

«Не всі посадовці готові виконувати запит суспільства та вказівки президента у цій справі. 17 липня Луценко дав незаконну вказівку про призначення іншої експертизи в іншу експертну установу у цій справі... Мені було висунуто ультиматум — або ви приймаєте таке рішення, або будете звільнені. Ця вказівка — незаконна і мною не була виконана», — сказав він.

За його словами, підстав для проведення іншої експертизи в іншому закладі у даній справі немає. Середа додав, що в рамках розслідування цієї справи було встановлено, що Міноборони планувало закупити 20 тисяч бронежилетів, хоча потреби в цьому не було.

«На складах була необхідна кількість бронежилетів цього ж класу. Чому було прийнято рішення про закупівлю Міноборони цих бронежилетів — ніхто не може пояснити», — зазначив він.

Прокурор додав, що ці бронежилети не мали необхідних балістичних характеристик. «В умовах дощу тканина пробивалася. Встановлено, що виробник використовував у бронежилетах набагато менше шарів тканини, ніж повинно бути. У квітні було поставлено 4 тис. бронежилетів. Насправді вони не відповідали технічним умовам. Пластини були неякісними», — повідомив Середа.

Він підкреслив, що браковані бронежилети прийняли на склади Міноборони під тиском заступника міністра оборони, імʼя якого Середа не назвав. За його словами, загалом було поставлено 11 тис. неякісних бронежилетів.

Для приховування слідів злочину чиновники Міноборони дали вказівки виробнику провести випробування бронежилетів, після чого нові випробування нібито показали, що свіжа партія бронежилетів вже була якісною.

  • У середині липня голова Держбюро розслідувань Роман Труба заявив, що керівництво Міністерства оборони може бути причетне до закупівлі партії з 11 тис. бракованих бронежилетів у 2019 році.
  • 9 липня Державне бюро розслідувань оприлюднило фрагменти записів телефонних розмов за участі посадовців Міністерства оборони про постачання бракованих бронежилетів. Аудіозапис опублікували в YouТube. За інформацією ДБР, записи свідчать про те, що чиновники Міноборони знали, що бронежилети прострілюються, але все одно прийняли продукцію у виробника.
  • 26 червня ДБР провело обшуки у волонтера Юрія Бірюкова, який балотується до парламенту. Ці обшуки проводились у звʼязку зі справою про закупівлю майна для ЗСУ за завищеними цінами.