ГПУ: Судді Окружного адмінсуду втручалися в роботу держорганів. Чотирьом з них готують підозри

Автори:
Олег Панфілович, Олена Козаченко
Дата:

Генеральна прокуратура та Національне антикорупційне бюро підозрюють суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) у втручанні в роботу державних органів. Про це на брифінгу повідомив начальник управління Спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Горбатюк зазначив, що під час розслідування справ щодо незаконних рішень суддів під час Євромайдану слідство виявило факти корупції і втручання керівництва суду в діяльність держорганів.

«Відбувається системне втручання у розгляд справ суддями, насамперед керівництвом суду ...Ми вважає, що це загроза національній безпеці», — заявив він. На брифінгу оприлюднили телефонні розмови глави суду Павла Вовка і його заступника Євгена Аблова.

У них пролунали факти впливу керівництва суду на членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, депутатів Верховної Ради, працівників Державного бюро розслідувань, суддів Конституційного суду (у справах про скасування відповідальності за незаконне збагачення та у справі про люстрацію) і членів Центральної виборчої комісії. Також Горбатюк заявив, що прокурори підготували підозри 4 суддям цього суду, вони спрямовані на погодження генеральному прокурору.

Також слідство зафіксувало випадки впливу суддів ОАСК на суддів Конституційного суду України (КС) в рішеннях щодо незаконного збагачення і люстрації, а також впливу на просування законопроєктів у Верховній Раді і справи Державного бюро розслідувань (ДБР). Ця інформація була оприлюднена у відеоролику на брифінгу.

«Зафіксовані випадки організації впливу на суддів Конституційного суду щодо рішень про незаконне збагачення і люстрації; на членів Вищої ради правосуддя, зокрема через нардепів; просування потрібних законопроєктів у Верховній Раді; на суддів Апеляційного адмінсуду; на розслідування ГБР через керівництво цього органу», — йдеться у відеоролику.

Крім того, зафіксовані випадки впливу на розгляд та ухвалення рішень у справах щодо розʼяснень Центральної виборчої комісії, скасування рішень уряду щодо тарифів, конкурсів до ДБР, щодо можливого скасування арешту майна президента-втікача Віктора Януковича, а також у справах щодо Української православної церкви Київського патріархату.

«Задокументовано також інформація про вплив чиновника часів президента Януковича на зміни в керівництві органів судової влади і призначення контрольованих осіб», — зазначають на відео.