В аеропорту «Бориспіль» затримали матір нардепа-втікача Онищенка. Він запевняє, що вона добровільно прибула через стан здоровʼя

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

В аеропорту «Бориспіль» (Київ) затримали матір нардепа-втікача Олександра Онищенка — Інесу Кадирову, яка фігурує у справі про газову злочинну схему.

Про це повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП).

«25 липня 2019 року в аеропорту «Бориспіль» затримано ймовірну учасницю злочинної організації з розкрадання природного газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування», яка переховувалася від слідства та була оголошена у розшук з серпня 2016 року», — вказано у повідомленні.

Кадирова підозрюється у створенні злочинної організації, скоєнні злочину за попередньою змовою, заволодінні та розтраті майна, у створенні фіктивного підприємництва та відмиванні грошей в особливо великих розмірах. Загалом їй інкримінують пʼять кримінальних статей. Їй може загрожувати до 15 років вʼязниці.

Наразі детективами Національного антикорупційного бюро подано клопотання до суду про застосування щодо підозрюваної запобіжного заходу.

У САП theБабелю підтвердили, що затримали саме Інесу Кадирову.

Нагадаємо, Кадирову затримали в Іспанії в березні 2017 року за орієнтуванням департаменту Інтерполу та Європолу України. Українські правоохоронці вимагали її видати. Онищенко пізніше повідомив, що в Іспанію були направлені документи на екстрадицію, проте його матері надали політичний притулок.

У коментарі theБабелю нардеп розповів, що його мати сама прилетіла в Україну з Барселони, і співробітники НАБУ зобовʼязані були її затримати, оскільки вона перебувала в розшуку. «Не затримали, а вона сама прилетіла, і ми їм [правоохоронцям] про це заздалегідь сказали. Прилетіла за станом здоровʼя. Хоче померти на батьківщині. Їй 74 роки, і вона вже погано себе почуває», — сказав Онищенко. Також він додав, що його мати відмовилася від політичного притулку.

Зараз Кадировій обирають у суді запобіжний захід. За інформацією theБабеля, прокурори просять призначити для неї заставу.

У чому звинувачують Онищенка?

За версією слідства, нардеп Олександр Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої з січня 2013 до червня 2016 року заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації газу за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування». Через це компанія «Укргазвидобування» зазнала понад 740 млн грн збитків.

Правоохоронці вважають, що в цій злочинній організації було 29 осіб. Їм усім повідомили про підозру. Під час розслідування заарештували €6 млн, 1 літак, 1 офіс злочинної організації, 10 квартир, 9 будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 млн грн.