«Газпром» звернувся до Євросуду через «дискримінацію» газопроводу «Північний потік — 2»

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Компанія-оператор газопроводу «Північний потік — 2» Nord Stream 2 AG, яка базується у Швейцарії, подала позов до суду Європейського Союзу в Люксембурзі з проханням скасувати «дискримінаційні» поправки до Газової директиви (частина Третього енергопакета ЄС).

Про це повідомляє пресслужба компанії.

У Nord Stream 2 AG стверджують, що ці поправки були схвалені з метою створити несприятливі умови для реалізації проєкту.

«Поправки до Газової директиви шкодять не тільки «Північному потоку — 2». Така очевидна дискримінація окремого комерційного проєкту також підриває здатність внутрішнього ринку ЄС залучати інвестиції, щоб перехід до «низьковуглецевої» енергії став реальністю», — заявив виконавчий директор Nord Stream 2 AG Маттіас Варніґ.

Компанія наголошує, що залишає за собою право продовжувати арбітражний розгляд проти ЄС «для забезпечення гарантій захисту інвестицій» в рамках договору до Енергетичної хартії.

Зазначається, що після тримісячних консультацій з Єврокомісією з цього питання сторонам так і не вдалося знайти компроміс.

  • Приватна компанія Nord Stream 2, яка будує «Північний потік — 2» і має намір експлуатувати його після запуску, належить російській компанії «Газпром».
  • Газопровід «Північний потік — 2» пройде дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Очікувана потужність — 55 млрд кубометрів на рік. 20 червня «Газпром» повідомив, що вже прокладено близько 1 450 км газопроводу. Дату завершення його будівництва відтермінували на другу половину 2020 року. І це у разі, якщо Данія дасть дозвіл на будівництво південно-східніше від Борнхольма.
  • 15 квітня Рада ЄС затвердила зміни в Газовій директиві ЄС, що поширюють європейські норми на «Північний потік — 2». Згідно з ними, газопроводи, що йдуть до Євросоюзу з третіх країн, працюватимуть за тими ж правилами, що й ті, які розташовані на території держав-членів ЄС. Стосовно «Північного потоку — 2» поправки поширюються на його ділянку в територіальних водах Німеччини. Зміни передбачають заборону на те, щоб транспортуванням газу займалася та сама компанія, яка видобуває і продає його. Nord Stream 2 AG цій вимозі не відповідає. Крім того, має бути забезпечений доступ третіх компаній до «Північного потоку — 2». При цьому, згідно з поправками, конкурентні тарифи на транспортування газу буде встановлювати німецький регулятор, а газопровід має функціонувати прозоро.
  • Наприкінці червня компанія-оператор Nord Stream 2 AG вирішила відкликати свою заявку на прокладку газопроводу «Північний потік — 2» через територіальні води Данії, оскільки за два роки країна не продемонструвала «ані найменших ознак щодо ухвалення рішення».