Хакери з Росії створюють фейкові програми для стеження. Серед них Skype, Signal та PornHub

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Російські хакери розмістили в інтернет-магазині фейкові програми, які допомагають стежити за девайсами користувачів. Про це повідомляє Defense One.

Так, хакери націлилися на такі додатки, як Skype, Signal й PornHub для пристроїв, що працюють на операційній системі Android.

Більш того, фахівці ідентифікували шкідливе ПЗ, яке називається Monocle. З його допомогою зловмисники можуть фільтрувати дані зі сторонніх додатків, читаючи текст, відображуваний на екрані пристрою в будь-який момент часу.

Вірус шукає кореневий доступ до телефону, добуваючи найбільш привілейований рівень контролю. Після цього він може перезаписувати сертифікати безпеки для регулювання отримуваної інформації.

«Це дозволяє програмному забезпеченню бути неймовірно гнучким і корисним в декількох операційних сценаріях», — стверджують експерти.

Вперше шкідливе ПЗ помітили в 2016 році. Тоді серед основних груп ризику були чоловіки-мусульмани, які живуть на території Кавказу і в країнах Центральної Азії.

Фахівці стверджують, що доповнення Monocle розробила компанія, яка має звʼязки з Головним розвідувальним управлінням Росії.