У Москві влаштували «облави» на опозиціонера Яшина та соратників Навального. До будівлі мерії стягують силовиків

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Поліція провела обшук у московській квартирі російського опозиціонера, незалежного кандидата у депутати Мосміськдуми Іллі Яшина та затримала його.

Про це сам Яшин повідомив на своїх сторінці у Facebook та Twitter.

За його даними, обшук завершився після опівночі, після чого його допитали просто у квартирі, а потім доставили у відділ поліції міста Троїцьк.

«Припускаю, що тут, подалі від центру Москви, мене відправлять під адміністративний арешт», — написав Яшин.

Згодом соратники Яшина повідомили, що суд над ним відбудеться у найближчі години.

Вони припускають, що судити опозиціонера будуть за ст. 20.2 КоАП Росії «Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» за участь у зустрічі з виборцями, яка відбулася 14 липня біля будівлі мерії Москви. Яшину може загрожувати 10 діб арешту.

Зауважимо, що на сьогодні опозиціонер анонсував ще одну, не погоджену з владою, зустріч з виборцями біля мерії Москви на вул. Тверській, 13.

Крім того, активісти повідомляють про проведення ще кількох обшуків, зокрема, у речниці опозиціонера Олексія Навального Кіри Ярмиш та ведучого YouТube-каналу «Навальний Live» Руслана Шаведдінова. Їх везуть на допит.

Тим часом учасники анонсованої на сьогодні акції під мерією Москви повідомляють, що туди вже стягнули правоохоронців.

Поліція вже затримала молодого чоловіка, який пробігав повз мерію.

  • Напередодні поліція Москви заявила, що запланована на 27 липня акція під мерією Москви не узгоджена, і закликала людей не брати в ній участі. Правоохоронці також повідомили, що всі, хто закликав прийти на цю акцію на Тверську, отримали письмові застереження про неприпустимість таких дій. «Попри попередження, в мережі Інтернет та на інших ресурсах тривають заклики до участі в зазначеній акції», — заявили в поліції.
  • 14 липня у Москві відбулася масова акція, учасники якої вимагали допустити до виборів у Московську міську думу незалежних кандидатів. Приводом для протесту стало те, що до виборів не допустили низку опозиційних депутатів, таких як Любов Соболь, Іванна Жданова, Дмитро Гудков, Ілля Яшин, Юлія Галяміна і Костянтин Янкаускас. Зокрема, експерти визнали недійсними підписи москвичів за висунення опозиціонерів. При цьому окружні виборчі комісії відмовилися прийняти заяви і заперечення громадян, які підтвердили, що саме вони ставили підписи.
  • 20 липня у Москві знову влаштували багатотисячний мітинг через недопуск незалежних кандидатів до участі у виборах до міської думи.