Синод ПЦУ створив Румунський православний вікаріат з правами самоуправління

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
Синод ПЦУ створив Румунський православний вікаріат з правами самоуправління

Засідання Священного Синоду 27 липня 2019 року.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви

Синод Православної церкви України ухвалив рішення про створення православного румунського вікаріату для етнічних румунів в Україні.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

«Беручи до уваги пастирські потреби румуномовних православних громад в Україні, за зразком організації церковного життя парафій Румунської православної церкви з переважаючим числом етнічних українців — утворити Православний румунський вікаріат Української православної церкви (Православної церкви України) для релігійних організацій в Україні з переважаючою кількістю етнічних румун», — заявили в ПЦУ.

Вікаріат буде підпорядкований безпосередньо митрополиту Епіфанію, проте матиме адміністративну структуру з правами самоврядування у складі Православної церкви України.

Права самоврядування розроблять разом з представниками релігійних громад та у співпраці з Румунською православною церквою.

  • У лютому 2019 року Румунська православна церква заявила, що може визнати Православну церкву в Україні за умови створення румунського вікаріату.
  • 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.
  • 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій вручив предстоятелю ПЦУ томос про автокефалію Православної церкви України.