«Кремль знущається з тих, хто повернув їх у ПАРЄ». Україна засудила насильство російських силовиків на мітингу в Москві

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Кремль знущається з тих, хто повернув їх у ПАРЄ». Україна засудила насильство російських силовиків на мітингу в Москві

Sergei Bobylev \ TASS via Getty Images

Міністерство закордонних справ України засудило насильство проти учасників масштабної акції протесту, яка відбулася 27 липня в центрі столиці Росії на підтримку реєстрації незалежних кандидатів на вибори до міської думи Москви. Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Такими системними порушеннями фундаментальних свобод і прав людини — на свободу висловлювань та мирний протест — Кремль відверто знущається з тих європейських держав і політиків, які нещодавно дозволили російським представникам повернутися до Парламентської асамблеї Ради Європи. Для нас очевидним є те, що Росія не належить до демократичної спільноти, а є державою-парією [тією, яку зневажають]», — заявили у МЗС.

Відомство засудило репресії, до яких вдався Кремль, та очікує на таке ж рішуче засудження дій російської влади з боку інших представників європейської й євроатлантичної спільнот.

«Варварське побиття власних громадян, численні арешти та затримання, застосування штучних і дискримінаційних передвиборчих фільтрів, покликаних забезпечити участь у виборах виключно «зручних кандидатів», доводить неспроможність російської влади забезпечити демократичне волевиявлення, демонструє її страх перед реальною політичною конкуренцією», — йдеться у заяві.

  • 27 липня у Москві правоохоронці затримали понад 1 000 активістів на масштабних мітингах. Приводом для протестів стало те, що до виборів у Московську міськдуму не допустили низку опозиційних депутатів, таких як Любов Соболь, Іван Жданов, Дмитро Гудков, Ілля Яшин, Юлія Галяміна та Костянтин Янкаускас. Зокрема, експерти визнали недійсними підписи москвичів за висунення опозиціонерів. При цьому окружні виборчі комісії відмовилися приймати заяви та заперечення громадян, які підтвердили, що саме вони ставили підписи. Ще до початку мітингу в активістів та опозиціонерів провели обшуки та затримали їх.
  • У ніч на 27 липня московська поліція провела обшук у квартирі російського опозиціонера, незалежного кандидата у депутати Мосміськдуми Іллі Яшина та затримала його. Також з обшуками прийшли до речниці опозиціонера Олексія Навального Кіри Ярмиш і ведучого YouТube-каналу «Навальний Live» Руслана Шаведдінова. Їх теж затримали.