У Москві оштрафували 18 кримчан, затриманих під Верховним судом Росії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

18 затриманих під Верховним судом Росії в Москві 10 липня кримчан визнано винними за ч. 5 ст. 20.2 КоАП РФ (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування). Вони отримали штраф у розмірі 20 тис. руб. (майже 8 тис. грн). Про це пише «Крим. Реалії».

Рішення було винесено 29 липня суддею Таганського районного суду Москви Юлією Смоліною. У ході судових засідань захист постійно вимагав забезпечити змагальність процесу, запросивши сторону звинувачення, а також викликати для допиту свідків із числа співробітників поліції. Суд відхилив усі клопотання. Кримчани, щодо яких був суд, на засідання не зʼявилися, але надали письмові пояснення.

Адвокати звернули увагу суду на той факт, що несанкціоновані збори тривали 1 хвилину і 15 секунд, після чого присутні виконали вимоги поліції і прибрали атрибутику. Також на, на їхню думку, правопорушенню надали не правильну кваліфікацію.

Адвокатка Ольга Гнезділова зазначила в ході засідання, що суддя призначає максимальне покарання, передбачене цією статтею, хоча у справах немає обтяжуючих обставин. За її словами, на всі рішення буде подано апеляційні скарги.

Затримання кримськотатарських активістів

10 липня в Москві затримали сімох ветеранів кримськотатарського руху, які пікетували поруч із будівлею Верховного суду на підтримку фігурантів першої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Затримані тримали в руках плакати з написами «Наші діти не терористи» та «Припиніть репресії».