Майже 40% росіян виступають проти переобрання Путіна президентом через пʼять років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Майже 40% росіян не хочуть бачити Володимира Путіна на посаді президента Росії після 2024 року, пишуть «Ведомости» з посиланням на опитування «Левада-центру».

«38% росіян не хотіли б, щоб Володимир Путін залишився президентом після закінчення нинішнього строку. За останній рік частка таких відповідей зросла на 11%, але 38% — не рекорд: у жовтні 2012 та жовтні 2013 року було 40 і 45%», — пише видання.

При цьому 54% опитаних бажають залишити Путіна в Кремлі і після 2024 року. Максимальним цей показник був у серпні 2017 року — 67%. Також видання зазначає рекордно низьку (8%) частку тих, хто не зміг відповісти, — раніше вона становила від 14 до 26%.

Путін, який займає посаду президента Росії понад 15 років, був обраний на четвертий термін у березні 2018 року. За чинною Конституцією РФ, він не має права висуватися на наступних президентських виборах у 2024 році.

  • 27 липня у Москві правоохоронці затримали понад 1 000 активістів на масштабних мітингах. Приводом для протестів стало те, що до виборів у Московську міськдуму не допустили низку опозиційних депутатів, таких як Любов Соболь, Іван Жданов, Дмитро Гудков, Ілля Яшин, Юлія Галяміна та Костянтин Янкаускас. Зокрема, експерти визнали недійсними підписи москвичів за висунення опозиціонерів. При цьому окружні виборчі комісії відмовилися приймати заяви та заперечення громадян, які підтвердили, що саме вони ставили підписи. Ще до початку мітингу в активістів та опозиціонерів провели обшуки та затримали їх.
  • У ніч на 27 липня московська поліція провела обшук у квартирі російського опозиціонера, незалежного кандидата у депутати Мосміськдуми Іллі Яшина та затримала його. Також з обшуками прийшли до речниці опозиціонера Олексія Навального Кіри Ярмиш і ведучого YouТube-каналу «Навальний Live» Руслана Шаведдінова. Їх теж затримали.