Богдан розповів про зізнання Кличка щодо «смотрящих» у Київраді. Мер столиці назвав це «страшилками»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко зізнався в наявності «смотрящих» у Київській міській раді. Про це на брифінгу заявив глава Офісу президента (ОП) Андрій Богдан.

«Я декілька разів зустрічався з паном Кличком. На цих зустрічах я шість разів просив його відмовитися від інституту «смотрящих» і стати справді «народним мером» ...Мер Києва Віталій Кличко підтвердив мені, що він не контролює Київміськраду, у ній є два-три «смотрящі», які мають певні групи депутатів, і якщо він не знаходитиме з ними компроміс, в нього не буде більшості в Київраді та, відповідно, він не зможе бути ефективним мером», — розповів Богдан.

За словами глави ОП, Кличко заявив про непричетність до корупційних схем або розкрадань, проте іноді користується приватними літаками. Разом з тим Богдан додав, що у вівторок Офіс президента передасть правоохоронцям оприлюднену в ЗМІ інформацію про розкрадання в Києві.

Також Богдан розповів про зустріч з одним з адвокатів такого «смотрящего», який повідомив, що «на роботі з бюджетом» Київради вони заробляють близько $40 млн на рік. «Він попросив не рухати голову КМДА і запропонував цей бюджет поділити пополам», — повідомив Богдан. Цю інформацію Богдан теж пообіцяв передати правоохоронцям.

Реація Кличка

Мер столиці назвав прескоференцію Богдна «байками зі склепу». «Сьогоднішня пресконференція керівника Офісу президента Андрія Богдана нагадувала «байки зі склепу» — це добірка пліток, маніпулятивних домислів і нічого більше. Коли такі речі говорить керівник Офісу президента, це виглядає щонайменше дивно і некомпетентно», — написав мер.

Він рекомендував Богдану передавати правоохоронцям «свої страшилки» і не ганьбитися подібними «інформаційними виступами». «Ви ще й законами, і Конституцією маніпулюєте», — обурився Кличко.

Він ще раз підкреслив, що спроби розділити посади мера та голови КМДА є намаганням позбавити громаду права впливати на процеси управління столицею і «наступом на місцеве самоврядування».

Звільнення Кличка

На брифінгу Богдан також продемонстрував укази, які у 2014 році підписав новообраний президент Петро Порошенко. Вони стосувалися звільнення голови КМДА Володимира Бондаренка та призначення на цю посаду Віталія Кличка на підставі 118 статті Конституції.

При цьому голова Офісу спростував озвучений раніше Кличком аргумент про рішення Конституційного суду від 2003 року, яке зобовʼязувало президента перепризначати головою КМДА мера Києва. На думку Богдана, це рішення стосувалося закону про столицю в редакції 2003 року, а не чинного.