Правозахисники вимагають відставки обмудсмена Денісової. Раніше в НАБУ заявили, що вона за послугу провела члена у ВККС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Правозахисники вимагають від уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової скласти свої повноваження через заяву директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, в якій ішлося, що Денісова допомогла голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку провести до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів члена в обмін на скасування трьох протоколів Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідну заяву опублікувала «Кримська правозахисна група» та «Медійна ініціатива за права людини».

«Ситуація, яка зараз склалася у звʼязку з оприлюдненням компрометуючих Л. Денісову матеріалів, загрожує незалежності всієї інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини [...]. Ми вважаємо, що з метою збереження національної та міжнародної довіри до Офісу омбудсмена України Людмила Денісова не може далі обіймати посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», — йдеться у повідомленні.

Правозахисники вимагають скасувати публічний конкурс з відбору кандидата для призначення обмудсменом членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів, відкликати членів ВККС, призначених під тиском, а також скасувати накази про звільнення членів ВККС, винесені під тиском. Вони звернулися до правоохоронців з проханням відкрити кримінальну справу проти Денісової та перевірити інформацію НАБУ.

Що сталося?

26 липня Артем Ситник на брифінгу оприлюднив аудіозапис телефонних розмов між Павлом Вовком і суддею Миколою Сірошем, якого Денісова призначила членом ВККС. Згідно з записом, Ситник зазначив, що Вовк втрутився у призначення членів ВККС за квотою Державної судової адміністрації та Офісу омбудсмена. Денісова врахувала «побажання» Вовка в обмін на скасування трьох протоколів НАЗК, яке виявило недостовірну інформацію в її деклараціях у 2015, 2016 і 2017 роках.