В Японії науковцю-генетику дозволили схрестити ембріони людини та тварини

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
В Японії науковцю-генетику дозволили схрестити ембріони людини та тварини

Хіроміцу Накауті

Stanford University School of Medicine

Японський дослідник Хіроміцу Накауті, який вивчає стовбурові клітини, отримав державний дозвіл на проєкт з генетичної модифікації ембріонів тварин і людини. Про це пише National Post.

Професор Інституту медичних наук Токійського університету та кафедри генетики Стенфордського університету Накауті отримав дозвіл від комітету вчених, які працюють для японського уряду, і планує вирощувати людські клітини в ембріонах мишей і пацюків, а потім трансплантувати їх у сурогатних тварин для подальшого спостереження. Японський вчений впевнений, що в майбутньому методика допоможе пацієнтам, які потребують донорських органів.

«Потрібно діяти поетапно і обережно, що дозволить вести діалог зі скептично налаштованою громадськістю, яка відчуває тривогу і занепокоєння», — каже Тецуя Ісіі, колега Хіроміцу Накауті, науковий співробітник Університету Хоккайдо в Саппоро (Японія).

Раніше науковці різних країн вже експериментували з гібридними істотами людей і тварин. Однак досі було дозволено лише розвиватися ембріону кілька тижнів. Досліди з народження таких істот ніколи не проводилися. Зараз ситуація змінюється. Експерименти Накауті вперше схвалені Міністерством науки Японії відповідно до нових правил. Щоправда, офіційне підтвердження від міністерства очікується тільки в серпні.

Генетик запевняє, що врахував усі етичні проблеми при підготовці експериментів, і сподівається з часом переконати публіку в необхідності розводити тварин з людськими органами. Однак експерти сумніваються в етичності цієї методики і в реальності результату. Зокрема, вони стурбовані тим, що людські клітини можуть вийти за межі розвитку цільового органу, переміститися в мозок тварини, яка розвивається, і вплинути на її центральну нервову систему. Але ці проблеми враховували при розробці експерименту.

Втім, Накауті налаштований серйозно і планує діяти поступово. Спочатку він має намір вирощувати гібридні ембріони щурів до терміну 14 з половиною днів, коли органи переважно сформовані і вже майже готові до народження. Потім він планує подати заявку, щоб отримати дозвіл уряду на вирощування гібридних ембріонів у свиней на термін до 70 днів.