Річниця нападу на Гандзюк. Активісти проводять у Херсоні акцію протесту

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Сьогодні, 31 липня, у першу річницю від дня нападу на Катерину Гандзюк, активісти та друзі жінки проводять у Херсоні акцію протесту.

«Рік нам обіцяють покарати винних. Справою займалося і МВС, і СБУ, її брав під особистий контроль генпрокурор. Але поки що це залишилось лише на рівні обіцянок», — йдеться в дописі на сторінці «Хто замовив вбивство Каті Гандзюк?» у Facebook.

Активісти наголошують на незадовільному ході ведення справи. Підкреслюється, що виконавці вбивства отримали малі вироки за свідчення проти замовників.

«Ми починаємо», — написала журналістка і волонтер Ольга Решетилова. Вона нині перебуває в Херсоні.

Також у Херсоні нині перебуває адвокат та друг убитої Катерини Гандзюк Масі Найєм.

«У Херсоні головне управління Національної поліції України в Херсонській області знаходиться за вулицею Катерини Гандзюк, будинок 4. В річницю нападу на Катю невідомі встановили відповідну табличку», — написав Найєм.

До головного управління Нацполіції Херсонщини прийшли активісти, друзі Катерини Гандзюк та її батько Віктор Гандзюк, вони вимагали справедливого розслідування справи. Однак до них ніхто не вийшов.

«Зло не покаране, вбивці-виконавці отримали мінімальні терміни, посередники та замовники на волі. Вони живуть, вони ходять по цьому місту, вони бачать це небо, вони милуються цим сонцем, вони люблять свої сімʼї, але Каті немає, Катя мертва...», — говорить батько вбитої активістки Віктор Гандзюк.

«Ми боролися, боремося і будемо боротися до того часу, поки всі винні в убивстві Каті не будуть покарані», — сказав Віктор Гандзюк.

Після акції під головним управлінням Нацполіції Херсонської області усі поїхали до будинків підозрюваних у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк — колишнього заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Євгена Рищука та Ігоря Павловського.

Про річницю нападу на Катерину Гандзюк згадали у посольстві США в Україні. Відповідну заяву опубліковано у Facebook.

«Сьогодні ми з сумом відзначаємо річницю нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк, яка безстрашно боролася проти корупції за демократичну Україну. Ми солідарні з народом України, що вимагає правосуддя для Гандзюк та її родини», — йдеться в заяві.

Справа Гандзюк

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній глава Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та колишній заступник глави ОДА Євген Рищук.

19 червня Віктор Гандзюк на своїй сторінці у Facebook оприлюднив відкритого листа, в якому попросив Зеленського про конфіденційну зустріч з ним та активістами руху «Хто замовив Катю Гандзюк?» Президент Володимир Зеленський відповів на відкритий лист батька вбитої активістки та погодився зустрітися.