Філарет попросив Зеленського захистити Київський патріархат від ПЦУ. У Мінкульті нагадали, що УПЦ КП вже не існує

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Клірик Православної церкви України Філарет звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням «захистити Київський Патріархат від рейдерства ПЦУ». Звернення Філарета до Зеленського оприлюднила пресслужба УПЦ КП.

«Зараз починається рейдерська атака на майно УПЦ КП і це рейдерство очолює особисто митрополит Епіфаній, Предстоятель ПЦУ. До нас дійшла інформація, що Міністерство юстиції з 29.07.2019 року почало процес ліквідації УПЦ КП і позбавлення права юридичної особи Київської патріархії УПЦ КП на підставі рішення ліквідаційної комісії, створеної керівництвом Православної Церкви України. Цим листом повідомляємо Вас, що ні керівництво Православної Церкви України, ні створена ним ліквідаційна комісія не мають до УПЦ КП ніякого відношення. Прошу Вашого безпосереднього втручання і припинення цього беззаконня», — йдеться в повідомленні.

У зверненні до Зеленського дії пʼятого президента Петра Порошенка у напрямку надання Україні Томосу про автокефалію Філарет назвав «антинародними», а надання Томосу — «прямим обманом».

Міністерство культури нагадало, що УПЦ Київського патріархату вже не існує.

«Української православної церкви Київського патріархату не існує: вона померла через злиття з Київською митрополією Православної церкви України», — повідомляє пресслужба Мінкульту.

Скасування УПЦ КП було здійснено наказом № 54 відомства від 30 січня 2019 року: він же зафіксував статут Київської митрополії ПЦУ. Цим же наказом (на підставі рішень Помісного собору колишньої УПЦ КП від 15 грудня 2018 року) визнаний таким, що втратив чинність, наказ Мінкульту від 12 червня 2017 року про реєстрацію Статуту УПЦ КП.

« Релігійне обʼєднання Українська православна церква Київського патріархату припинило свою діяльність, а релігійна організація УПЦ КП увійшла до складу релігійного обʼєднання Українська православна церква», — наголосили у відомстві.