Експрезидента США Рейгана звинуватили в расизмі. У 1971 році він назвав «мавпами» танзанійських делегатів в ООН

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Експрезидента США Рейгана звинуватили в расизмі. У 1971 році він назвав «мавпами» танзанійських делегатів в ООН

Рональд Рейган у 1983 році. Пізніше він прокоментував фото так: «Мне сказали, що це на для запису, і що всі камери виключені, а я так довго хотів це зробити».

Bettmann / Getty Images

40-й президент США Рональд Рейган у 1971 році дозволив собі расистське висловлювання на адресу делегатів від африканських країн в Організації Обʼєднаних Націй. Це сталося, коли Рейган, будучи ще губернатором Каліфорнії, зателефонував президенту Річарду Ніксону.

Про це пише видання The Atlantic, у розпорядженні якого опинився аудіозапис розмови між Рейганом і Ніксоном.

Дзвінок відбувся на наступний день після того, як ООН ухвалила резолюцію про визнання Китайської Народної Республіки. Право представництва Китаю перейшло від Тайваню до КНР, включно з місцем постійного члена Ради безпеки ООН. Після голосування за відповідне рішення делегати від Танзанії почали танцювати в Генасамблеї, що обурило Рейгана, оскільки він був на стороні Тайваню. Танзанія тоді проголосувала проти пропозиції США.

Зателефонувавши Ніксону, Рейган сказав наступне: «Минулої ночі я дивився їх по телевізору. Побачити цих мавп з африканських країн, чорт їх забирай, їм досі некомфортно носити взуття». Ніксон на це відреагував сміхом.

Запис цієї розмови надав професор історії з Нью-Йоркського університету Тім Нафталі, який у період з 2007 по 2011 рік керував Президентською бібліотекою Ніксона. Запис був у Національному архіві США, але цей фрагмент розмови був стертий. Оригінальну версію вдалося отримати тільки зараз.