Суд вдруге відмовив Генпрокуратурі в арешті майна Ющенка

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Печерський районний суд Києва двічі відмовив слідчому Генеральної прокуратури у клопотанні про арешт майна третього президента Віктора Ющенка. Про це йдеться в ухвалах суду.

Наразі відомо, що суд відмовляв слідчому 9 липня (суддя Підпалий В. В.) і 25 липня (суддя Писанець В. А.).

24 травня 2019 третьому президенту України Віктору Ющенку складено письмове повідомлення про підозру в заволодінні державним майном в особливо великих розмірах за попередньо змовою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем. 28 травня постановою прокурора матеріали щодо Ющенка виділено в окреме провадження. 4 червня колишньому президенту повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Йдеться про заволодіння комплексом відпочинку «Пуща-Водиця» та урочищем Межигір’я за попередньою змовою групою осіб з прем’єр-міністром, міністром охорони навколишнього середовища і головою НАК «Надра України». Вартість майна оцінюється у 540 млн грн. Але суд не отримав жодних документів на підтвердження цього. Натомість у договорах між ТОВ «Медінвесттрейд» і НАК «Надра України» зазначено вартість 93 млн і 91,7 млн грн. Це унеможливлює для суду перевірку обґрунтованості висунутої підозри.

Слідчий просив арештувати майно експрезидента, щоб забезпечити його можливу конфіскацію у майбутньому. Але суд не отримав даних, що Ющенко намагається відчужити своє майно.

Крім того, розпорядження Ющенка як президента від 2007 року не скасоване, а договір між ТОВ «Медінвесттрейд» та НАК «Надра України» 2007 року незаконним в судовому порядку не визнавався.

Суддя Писанець також вважає, що оскільки після виділення матеріалів йдеться про кримінальне провадження 2019 року, то справа підслідна Національному антикорупційному бюро (НАБУ), а порушення правил підслідності тягне за собою визнання доказів недопустимими.

  • 5 липня Генеральна прокуратура направила до суду клопотання з вимогою заарештувати все майно колишнього президента Віктора Ющенка у справі про Межигірʼя.
  • 24 травня ГПУ повідомила про підозру Віктору Ющенку в заволодінні державним майном на суму 540 млн грн. Йдеться про будівлю в урочищі Межигірʼя та будинок у селі Нові Петрівці, а також про земельні ділянки, на яких вони розташовані. У повідомленні зазначено, що Віктор Ющенко заволодів державним майном, «діючи за попередньою змовою з групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем».
  • Ющенко назвав «політично мотивованою» підозру в незаконному заволодінні будівлями та землею комплексу «Межигірʼя» і змові з Віктором Януковичем.