Лісові пожежі в Сибіру: дим дістався до Канади та США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Лісові пожежі в Сибіру: дим дістався до Канади та США

Кризовий центр Міноборони РФ, з якого здійснюється контроль за пожежею, 31 липня 2019 року.

Alexei Yereshko \ TASS via Getty Images

У Красноярському краї (Росія) тривають масштабні лісові пожежі, які вже охопили понад 3,7 млн га, що дорівнює площі Бельгії. Дим та смог від пожежі вже дістався до західного узбережжя Аляски і Канади.

Карту поширення диму показали в NASA.

Супутникова карта із зазначенням хмар диму від пожежі в Сибіру.

NASA

Фахівець із вивчення атмосфери Центру космічних польотів імені Годдарда Колін Сефтор зазначив, що дим дістався до канадського Ванкувера і американського Сіетла. Ще частина його поширилася над східною частиною Тихого океану.

Як повідомляє низка російських ЗМІ, рятувальники не можуть охопити всю площу пожежі, а подекуди з нею взагалі не борються. У «Роскосмосі» повідомили, що передали у МНС інформацію про пожежі на площі майже 2 млн кв. км.

Заступник начальника центру «Антистихия» МНС Росії Сергій Абанін заявив, що площа пожеж збільшилася «через тривалу суху погоду та відсутність активних заходів з гасіння більшості осередків, зокрема й на віддалених територіях».

Сильна задимленість спостерігається у всіх містах і населених пунктах Якутії, Бурятії, Іркутської області і Красноярського краю. Дим також дійшов до Омська і Челябінська.

На пожежу також звернув увагу голлівудський актор Леонардо Ді Капріо. Він опублікував в Instagram пост про пожежі в Сибіру, Гренландії та на Алясці.