США розробляють малокаліберні снаряди з датчиками наближення. Вони вражають ціль до влучання

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська компанія Northrop Grumman Armament Systems розробляє малокаліберні снаряди LW30 PROX, які оснащені датчиками наближення та електрозапальниками.

Як пише Janeʼs, боєприпаси калібром 30х113 мм призначені для авіаційних гармат M230 та M230LF, якими оснащені ударні бойові вертольоти AH-64 Apache.

LW30 PROX призначений для ураження ворожих дронів, легкої бронетехніки та живої сили супротивника. Завдяки датчику наближення, снаряд можна ставити на три режими — підрив на відстані, не долітаючи до цілі, підрив безпосередньо при влучанні, підрив після влучання у ціль. Боєприпас також оснащений осколково-фугасною бойовою частиною, що дозволяє ефективно уражати живу силу та виводити з ладу безпілотники. Завдяки бойовій частині, ціль отримує пошкодження не тільки осколками, але й ударною хвилею.

Зазначимо, що здатність підриву ще до влучання у ціль вже мають деякі зенітні і протитанкові ракети.

Оператор зброї може програмувати снаряд на певний режим і виставляти необхідні параметри підриву. Поки вибрати режим для LW30 PROX можна тільки перед пострілом, однак після повноцінних випробувальних стрільб, які пройдуть в 2020 році, розробники планують доопрацювати боєприпас, щоб його режим можна було міняти і після пострілу — по радіоканалу.