Видання Vice назвало війну на Донбасі «громадянською» і «полігоном для радикалів». Пізніше матеріал змінили

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Американське видання Vice News опублікувало матеріал про праворадикалів з різних країн, які беруть участь у війні на Донбасі, назвавши її «громадянською». Пізніше видання змінило заголовок.

Про що йдеться?

Стаття вийшла 31 липня, її автором є журналіст Тім Хʼюм. У ній він стверджує що іноземці-праворадикали використовують «громадянську війну в Україні як тренувальний полігон», після чого повертаються додому. Зокрема зазначалося, що ці ультраправі націоналісти начебто пов’язані з полком «Азов».

Крім того, Хʼюм стверджує, що Україна «радикалізує» екстремістів на кшталт Сирії та джихадистів і, хоча в менших масштабах, але «створює мережу надійних бойовиків, які становлять загрозу для безпеки».

Реакція України

Українські дипломати миттєво засудили цю публікацію, звернувшись до Vice News з вимогою публікувати матеріали на основі фактів, встановлених ООН та ОБСЄ. Посол України в Естонії Марʼяна Беца наголосила, що інформація повинна підкріплюватися фактами, а не ґрунтуватися на кремлівській пропаганді. Після цього видання змінило матеріал, замінивши «громадянську війну» на війну з Росією.