Суддя-втікач Чаус у коментарях нардепа Іванчука звернувся до Зеленського. Каже, що його не випускають з Молдови

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суддя-втікач Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус, який перебуває у міжнародному розшуку, прийшов у коментарі у Facebook до нардепа від «Народного фронту» Андрія Іванчука і написав, що його не випускають з Молдови. Чаус звернувся до президента Володимира Зеленського, оскільки той також залишав коментарі під постом Іванчука щодо фінансування ремонту доріг в Івано-Франківській області.

Скриншот

«Володимире, прошу врятувати мене з Молдови. Пан [нардеп від БПП Олександр] Грановський мене тримає в Молдові і забороняє повертатися до України!» — написав Чаус.

На його коментар ніхто не відповів, проте він зібрав кілька десятків смайлів.

Зазначимо, що Зеленський і глава Офісу президента Андрій Богдан у коментарі просили Іванчука знайти 175 млн грн на дороги області. У своєму відео Іванчук каже, що Зеленський, коли зобовʼязував його допомогти і знайти гроші на дорогу, насправді хотів, щоб той «використав свій досвід і допоміг» переможцю від «Слуги народу» на сусідньому виборчому окрузі правильно все оформити.

Хто такий Чаус?

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти судді Дніпровського районного суду Миколи Чауса. Слідство встановило, що суддя Чаус отримав хабар $150 тис. готівкою, з яких $80 тис. сховав у дволітровій банці в районі озера Малинівка та садового товариства «Приозерне». Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли через суддівський імунітет. Пізніше Чаус припинив зʼявлятися на допити в НАБУ, і його оголосили в розшук.

6 вересня Верховна Рада зняла недоторканність із Чауса, а Соломʼянський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив у розшук Чауса в листопаді 2016 року, а через кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали у Кишиневі. Адвокати Чауса подали прохання про надання йому політичного притулку, але в жовтні 2017 року президент Молдови Ігор Додон відмовив у цьому.