Суддю-втікача Чауса зустріли в Молдові. Він прогулювався з охороною

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Хто такий Микола Чаус?

  • У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти судді Дніпровського районного суду Миколи Чауса. Слідство встановило, що суддя Чаус отримав хабар $150 тис. готівкою, з яких $80 тис. він сховав у дволітровій банці поблизу озера Малинівка та садового товариства «Приозерне». Проте без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли через суддівський імунітет. Пізніше Чаус пререстав з'являтися на допити в НАБУ, і його оголосили в розшук.

    6 вересня Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом'янський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив у розшук Чауса в листопаді 2016 року, а через кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали у Кишиневі. Адвокати Чауса подали прохання про надання політичного притулку, але в жовтні 2017 року президент Молдови Ігор Додон відмовив у цьому.

Суддю-втікача з Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса, який перебуває в міжнародному розшуку, зустріли в столиці Молдови. Кадри опубліковані на каналі Anatol Matasaru в Youtube.

«Молдавським журналістам вдалося зняти на відео українського суддю-втікача Миколу Чауса, який гуляв вулицями Кишинева. Можна помітити, що Чаус був захоплений зненацька під час розмови по мобільному телефону, стоячи на вулиці. Поряд з ним був охоронець», — йдеться в повідомленні.

На опублікованому відео можна помітити, що журналіст цікавиться: «Як у вас справи? На якому етапі суду ваша справа? Бачу, у вас охорона». Однак коли Чаус помітив зйомку, то різко розвернувся і пішов у інший бік.

«На питання кореспондента відповідати він також не став», — підкреслюється в повідомленні.