Француз уперше перелетів через Ла-Манш на флайборді

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
Француз уперше перелетів через Ла-Манш на флайборді

Френкі Запата під час перельоту через Ла-Панш, 4 серпня 2019 року.

Steve Parsons / PA Images via Getty Images

Французький винахідник, колишній чемпіон із водних лиж Френкі Запата здійснив перший у світі успішний переліт через протоку Ла-Манш на власноруч зробленому флайборді (Flyboard Air).

Про це повідомляє ВВС Україна.

Сьогодні вранці, 4 серпня, 40-річний чоловік, якого називають «літаючим солдатом», вилетів із міста Сангатт поблизу Кале і приземлився в бухті Сент-Маргарет у Дуврі.

Винахід Запати має розмір скейтборда, а пальне міститься у рюкзаку, який одягає пілот.

Першу спробу перетнути протоку француз здійнив 25 липня, але тоді йому не вдалася цього зробити через проблеми із заправкою. Цим польотом винахідник хотів відзначити 110-ту річницю першого перельоту через Ла-Манш, який здійснив авіатор Луї Блеріо 25 липня 1909 року.

Під час цієї спроби здійснити переліт довжиною 35,4 км через Дуврську протоку використали більший човен та платформу для дозаправки.

  • Френкі Запата привернув широку увагу ЗМІ після щорічного параду до Дня взяття Бастилії у Парижі на початку липня, взявши у ньому участь на своєму футуристичному флайборді (Flyboard Air).
  • Запата сам винайшов Flyboard Air. Апарат обладнаний чотирма потужними реактивними двигунами. Вони працюють від авіаційного гасу з бака на 20 літрів, розташованого в наплічнику за спиною пілота. Керують реактивною платформою за допомогою нахилів і пульта управління в руках пілота. Платформа може розвинути швидкість 140 км/год.
  • Український плавець-паралімпієць Олег Іваненко подолав рекордну відстань 62 кілометри, пробувши у протоці Ла-Манш 18 годин.