Загибель Іл-76 під Луганськом: генерал Назаров подав рапорт про звільнення зі Збройних сил

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Засуджений у справі про катастрофу війського літака Іл-76 у 2014 році генерал Віктор Назаров подав рапорт про звільнення зі Збройних сил. Про це він розповів «Громадському».

«Я подав рапорт про звільнення за власним бажанням, і чекаю на рішення Генерального штабу та Міністерства оборони. Це пов’язано з судовою справою. Я вирішив зосередити зусилля саме на кримінальному провадженні, роботі в судах, боротьбі. І моя мета — щоб врешті від слова перейшли до діла, і правосуддя було правосудним, і щоб вироки відповідали закону, а не були політично вмотивованими або такими, що спираються тільки на суспільний резонанс», — розповів Назаров.

Він ввважає незаконним вирок Павлоградського суду, який ухвалив йому вирок до 7 років позбавлення волі. Захист генерала вимагає дослідити висновки експертних установ у Львові і Києві, оскільки вважає, що між результатами цих експертиз, проведених у лютому і в травні 2015 року, є розбіжності.

«У 2017-му ми подали апеляцію. Вона тривала протягом року, апеляційна інстанція дослухалася до наших аргументів — призначила повторну експертизу. Вона тривала фактично 9 місяців. Через ліквідацію Апеляційного суду Дніпропетровської області й утворення Дніпровського апеляційного суду апеляційну скаргу тепер розглядає колегія суддів у новому складі», — пояснив Назаров.

Катастрофа Іл-76 під Луганськом

У ніч із 13 на 14 червня 2014 року при заході на посадку в Луганський аеропорт розбився військовий літак Іл-76. На борту перебували 9 членів екіпажу і 40 військовослужбовців 25-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ. Літак повинен був доставити боєприпаси, продукти, а також підкріплення українським військовослужбовцям, які перебували в оточенні бойовиків «ЛНР» і російських військових.

27 березня 2017 року Павлоградський міський суд Дніпропетровської області визнав генерал-майора Віктора Назарова винним у службовій недбалості, що призвела до загибелі льотчиків і десантників, та призначив йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Назаров подав апеляцію, розгляд якої триває