Ексочільницю НБУ Гонтареву знову викликають на допит у справі Курченка. Генпрокурор заявив про вручення їй підозри

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Колишню очільницю Національного банку Валерію Гонтареву знову викликають на допит у справі бізнесмена-втікача Сергія Курченка.

Справа Курченка

  • Олігарха Сергія Курченка підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації доходів із січня 2010 року до лютого 2014 року (за президентства Януковича). Йдеться про незаконне заволодіння майном Національного банку, компаній «Укрнафта», «Укргазвидобування», Реал Банку і Брокбізнесбанку. Генпрокуратура оцінює збитки від злочинів Курченка в 14 млрд грн.

Повістка на допит опублікована на сайті Генеральної прокуратури.

Гонтареву мають допитати як підозрювану. Її чекають у ГПУ 12 серпня о 13:30.

Ексглаву НБУ підозрюють за двома статтями КК: ч. 2 ст. 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності) і ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Гонтарева, ексзаступник глави адміністрації президента Олексій Філатов і співвласник інвестгрупи ICU Костянтин Стеценко викликані в ГПУ для вручення підозр у справі про розкрадання 150 млн грн при угоді Аграрного фонду та одного з банків (частина справи Курченка).

«Підозру отримує людина, яка безпосередньо ставила свій підпис на документах... пан Стеценко — це заступник групи ICU, Гонтарева як керівник ICU і пан Філатов, який як адвокат обслуговував цю угоду», — сказав Луценко.

На сайті ГПУ проте вказано, що Гонтарева, Філатов, Стеценко викликані на допит 12 серпня як підозрювані.

  • 22 квітня Генеральна прокуратура викликала на допит у справі олігарха Сергія Курченка колишнього главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна, ексголову Нацбанку Валерію Гонтареву та тодішнього заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова.
  • 28 березня у ЗМІ зʼявилася інформація, що у межах справи олігарха Сергія Курченка про підозри повідомили близькому оточенню президента Петра Порошенка. У список потрапили ексголова НБУ Валерія Гонтарева, ексглава Адміністрації президента Борис Ложкін, тодішній заступник глави АП Олексій Філатов та інші.
  • 11 квітня президент Петро Порошенко заявив, що прокурора Генеральної прокуратури Костянтина Кулика необхідно притягнути до кримінальної відповідальності. За словами президента, він незаконно вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вручення підозр ексглаві Адміністрації президента Борису Ложкіну, його заступнику Олексію Філатову, ексголові Національного банку України Валерії Гонтаревій.