Британська поліція перевіряє причетність Путіна до отруєння Скрипалів у Солсбері

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Поліція Великої Британії — Скотленд-Ярд — перевіряє роль президента Росії Володимира Путіна в хімічних атаках у Солсбері, в яких використовувалася речовина «Новачок».

Про це повідомляє The Guardian.

Поліція підозрює, що Путін міг погодити напад на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочку в березні 2018 року. Так само слідство має встановити, чи причетний президент Росії до ще одного повʼязаного з «Новачком» випадку, унаслідок якого померла 44-річна британка Дон Стерджесс.

  • Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли у місті Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов. Третім підозрюваним росіянином, який фігурує у «справі Скрипалів», виявився 45-річний Сергій Федотов, справжнє імʼя якого — Денис Сергєєв.
  • У червні 2018 року в Еймсбері, неподалік від Солсбері, пара — Дон Стерджесс та Чарлі Роулі — виявила пляшечку з парфумами. Роулі наніс парфуми на запʼясток, після чого відчув нездужання. Пізніше виявилося, що флакон містив нервово-паралітичну речовину «Новачок», якою отруїли експрацівника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Роулі вижив, його партнерка Стерджесс померла.