Трамп заморозив американську іноземну допомогу. Фінансування міжнародних гуманітарних програм може скоротитися на $4 млрд

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Президент США Дональд Трамп розпорядився тимчасово призупинити американську іноземну допомогу. Відповідного листа отримали Державний департамент і Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Про це повідомляє CNN.

Причиною призупинення допомоги став перегляд попередніх витрат за цією статтею адміністративно-бюджетним управлінням Білого дому.

Фінансування заморозили з 3 серпня.

Сума іноземної допомоги, про яку йдеться, становить від $2 до $4 млрд, повідомив представник USAID. Адміністративно-бюджетне управління Білого дому може запропонувати Конгресу скасувати виділення сум, передбачених до кінця фінансового року у США 30 вересня. Це залежить від реакції Держдепартаменту та USAID на звернення.

Таке рішення може спричинити різке скорочення фінансування глобальних програм охорони здоров’я, миротворчості, контролю над наркотиками та інших видів допомоги, хоча виділення цих коштів раніше схвалив Конгрес.

  • Сполучені Штати Америки присвоїли Китаю статус валютного маніпулятора. Штати пішли на такий крок після того, як Народний банк Китаю не став перешкоджати ослабленню курсу національної валюти, який уперше за 11 років перевищив поріг у 7 юанів за $1. Президент США Дональд Трамп назвав це маніпуляцією валютою і заявив, що з часом такі дії послаблять Китай.
  • Президент США Дональд Трамп заблокував майно Венесуели на території Штатів. Згідно з указом, рішення прийнято «у світлі теперішньої узурпації влади Ніколасом Мадуро і повʼязаними з ним особами». Активи уряду Венесуели «блокуються і не можуть бути передані, оплачені, експортовані, вилучені чи іншим чином оброблені».
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що обговорював із президентом Росії Володимиром Путіним та лідерами Китаю нову угоду про ядерну зброю.