У Киргизстані спецпризначенці зі стріляниною штурмували будинок колишнього президента Атамбаєва. Що відбувається?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Киргизстані спецзагін поліції в селі Кой-Таш (передмістя Бішкека) зі стріляниною штурмував резиденцію колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва. Унаслідок спецоперації кілька його прихильників отримали поранення.

Як повідомляє місцевий канал 24, в операції брали участь вертольоти, а спецназ застосовував проти людей гумові кулі.

Перед початком штурму прихильники Атамбаєва закидали працівників поліції камінням, після чого останні застосували світлошумові гранати. В результаті стрілянини близько 10 осіб отримали не важкі поранення. Також постраждала журналістка каналу, якій у ногу влучила гумова куля.

Очевидці стверджують, що спецпризначенці нікому з поранених не надавали допомогу і багатьох затримали.

За останніми даними, сили спецпідрозділів не змогли затримати Атамбаєва, і він досі перебуває в Кой-Таші. Прихильники колишнього президента змогли відігнати спецпризначенців і готуються відбивати другий штурм. На місці спалахнула пожежа, також було чути вибухи.

Повідомляють, що серед поранених є й один правоохоронець, який брав участь у штурмі. У нього відібрали зброю і, імовірно, поранили з неї. За іншою інформацією, він був поранений під час перестрілки з прихильниками Атамбаєва.

З Бішкека до резиденції в Кой-Таші стягнули додаткові сили, за деякою інформацією, готується новий штурм будинку.

Що відбувається?

27 червня парламент Киргизстану позбавив Атамбаєва недоторканності та статусу експрезидента, що автоматично знімає з нього імунітет від кримінального переслідування. Рішення було прийнято після того, як Генеральна прокуратура підтримала звинувачення, висунуті парламентом проти Атамбаєва.

Колишнього главу держави звинувачують у незаконному збагаченні, заволодінні земельними ділянками, причетності до звільнення у 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва, а також корупції при модернізації ТЕЦ Бішкека за рахунок китайського кредиту. Атамбаєв усі звинувачення назвав «абсурдними» і заявив, що не має наміру брати участь у слідчих діях та приходити на допит у прокуратуру, яка його тричі викликала.

Атамбаєв обіймав посаду президента з 2011 до 2017 року.

  • Президент Туркменістану Гурбангул Бердимухамедов близько 10 днів не зʼявлявся на державних каналах, що викликало чутки про його смерть. І ось 4 серпня держтелеканал «Ватан» показав репортаж про главу держави, який активно проводить свій відпочинок. У сюжеті глава держави їздить на велосипеді та коні, стріляє з автоматичної зброї, ходить у спортзал і намотує круги на позашляховику навколо «Воріт пекла».