Insider: Єфремов сидів у СІЗО з людиною, яка опосередковано допомогла йому вийти на свободу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов перебував під вартою у Старобільському СІЗО разом з людиною, яка подала скаргу до Конституційного суду (КС) про скасування ч. 2 ст. 329 (Судові рішення, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку), що в підсумку дозволило Єфремову вийти на свободу.

Про це пише Insider.

Скаргу подавав Віктор Глущенко, який перебував під слідством у справі про умисне вбивство. Він домігся рішення КС, яке дозволило всім обвинуваченим оскаржувати запобіжний захід, коли справу слухають по суті. Раніше рішення суду можна було оскаржити на стадії апеляції.

Завдяки цьому адвокати Єфремова подали апеляцію в Луганський апеляційний суд. Той не зібрав колегію, і скаргу розглядав Київський апеляційний суд, який і звільнив «регіонала».

Єфремов зміг вийти також завдяки скасуванню Конституційним судом ч. 5 ст. 176 про запобіжний захід. Це дало можливість всім підозрюваним в тероризмі та держзраді виходити на поруки або під домашній арешт. Раніше всі, хто йшли за цими статтями, утримувалися під вартою.

За що судять Єфремова?

У кінці липня 2014 ГПУ розпочала провадження проти Єфремова за фактом зловживання владою. Він змусив керівництво державного підприємства «Луганськвугілля» укласти контракт на послуги з монтажу гірничо-шахтного устаткування з його компаніями.

Пізніше ГПУ припинила інше провадження проти Єфремова, розпочате за підозрою в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. 30 липня 2016 року Єфремова затримали за підозрою у посяганні на територіальну цілісність України. Ексглава фракції ПР намагався вилетіти до Відня (Австрія).

1 серпня Печерський районний суд Києва заарештував «регіонала» на два місяці, пізніше Апеляційний суд визнав законним арешт і залишив його чинним. Справу Єфремова зараз розглядає Старобільський районний суд Луганської області.