«Високоякісний самогон». У Великій Британії виготовили горілку на воді та пшениці з Чорнобиля

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Високоякісний самогон». У Великій Британії виготовили горілку на воді та пшениці з Чорнобиля

University of Portsmouth

У Великій Британії презентували горілку, вироблену з води та пшениці, зібраної у Чорнобилі, повідомляється на сторінці у Facebook Державного агентства з управління зоною відчуження.

Перевірку води й алкоголю здійснювали фахівці Українського гідрометеорологічного інституту, Університету Саутгемптона, а також геологічна та екологічна лабораторії Університету Портсмута і незалежна лабораторія з перевірки вин та спиртних напоїв.

Перший заступник голови агентства Олег Насвіт назвав новостворену горілку «високоякісним самогоном». «АТОМІК» має нетиповий для високоочищеної горілки смак, а також аромат зерна від наших оригінальних українських методів дистиляції. Мені це подобається», — зазначив він.

В агентстві додали, що для виготовлення експериментальної партії використовувалася вода з Чорнобильських свердловин. «Дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою із глибокого водоносного шару в місті Чорнобиль, яка має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. У воді не було виявлено радіоактивного забруднення», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається у повідомленні, науковці представили результати дослідницького проєкту, який тривав 3 роки і полягав у вивченні міграції радіонуклідів із ґрунтів зони відчуження до сільськогосподарських культур, вирощених на цій території.

«В експериментальних зразках, вирощених у рамках проєкту, вони виявили незначне перевищення допустимої концентрації (20 Бк/кг) стронцію-90. Але оскільки у процесі виготовлення алкоголю кількість домішок у зерні зазвичай зменшується, то в готовому напої вони змогли виявити лише природний радіонуклід вуглець-14. Концентрація вуглецю-14 була не більшою, ніж у будь-якому іншому алкогольному напої», — підкреслюють у Держагентстві.

Дослідники планують налагодити виробництво крафтової горілки із зерна, вирощеного у зоні обов’язкового (безумовного) відселення, і повертати 75% прибутку громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів.