СБУ розблокувала інвестиційний проєкт «АрселорМіттал». Комбінат вкладе у скорочення шкідливих викидів майже $2 млрд

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України розблокувала інвестиції гірничо-металургійного комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг», повідомляє пресслужба комбінату.

«Компанія отримала можливість продовжити реалізацію інвестиційного проєкту з будівництва комплексу відділення безперервної розливки сталі (МБЛЗ-2,3). Зокрема, відновлені пуско-налагоджувальні роботи, які були зупинені після проведення працівниками СБУ обшуку 20 липня в рамках розслідування кримінальної справи за статтею 441 КК («Екоцид») », — йдеться у повідомленні.

Крім того, у компанії зазначили, що за підсумками зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та його Офісом «АрселорМіттал» зобовʼязався у найближчі пʼять років інвестувати у виробництво понад $1,8 млрд, що дозволить скоротити викиди в атмосферу на 50–55%. «Зокрема, будуть реалізовані масштабні інвестиційні проекти в агломераційному виробництві, на частку якого припадає близько 2/3 усіх викидів меткомбінату. Реконструкція аглоцеху № 2 і будівництво фабрики грудкування дозволить закрити застарілі аглофабрики», — зазначається у повідомленні.

Також підприємство планує покращувати умови з профілактики та лікування містян і підтримало ініціативу Офісу президента із створення у Кривому Розі Фонду здоровʼя, який буде сформований за участю різних підприємств регіону. «АрселорМіттал Кривий Ріг» готовий стати одним з учасників даного пулу підприємств і вносити по 100 млн грн на рік», — підкреслюють на комбінаті.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» візьме участь у ремонті стадіону «Металург» у Кривому Розі. Підприємство вкладе у цей проєкт 50 млн грн — по 25 млн грн у 2019 і 2020 роках.

Разом з цим, «АрселорМіттал Кривий Ріг» підтримав зацікавленість нової влади у будівництві нових бетонних доріг у країні з використанням шлаків металургійного виробництва. «Це дозволить створити якісну інфраструктуру в регіонах і розвантажити шлакові відвали на металургійних підприємствах. Стратегічним партнером держави у цьому напрямку готовий виступити «АрселорМіттал Кривий Ріг», — зазначили на комбінаті.

  • Служба безпеки відкрила провадження проти «АрселорМіттал Кривий Ріг» через імовірне забруднення навколишнього середовища.
  • Справу порушили за статтею 441 Кримінального кодексу («Екоцид»), оскільки діяльність посадовців комбінату могла загрожувати безпеці жителів міста.
  • Криворізький комбінат «АрселорМіттал» заперечив спричинення «екоциду» і натякнув на тиск на бізнес.