«Справа Роттердам+»: НАБУ затримало ексчлена НКРЕКП та оголосило підозру ексголові комісії Вовку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Справа Роттердам+»: НАБУ затримало ексчлена НКРЕКП та оголосило підозру ексголові комісії Вовку

Володимир Євдокімов

Олександр Синиця / УНІАН

Національне антикорупційне бюро затримало колишнього члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та коммунальних послуг (НКРЕКП) Володимира Євдокімова. Про це повідомляється на сторінці у Facebook Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Загалом про підозру повідомлено 6 особам, зокрема й колишньому голові комісії Дмитру Вовку. Їх підозрюють у зловживаннях, які завдали понад 18,8 млрд грн збитків. «Безпосередньо підозра вручена 2 особам — начальнику управління енергоринку НКРЕКП і чинному директору ДП «Оператор ринку», який у період запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП», — зазначається у повідомленні.

Іншим чотирьом підозрюваним, які наразі перебувають за межами України, заочно повідомлено про підозру, їх викликали до слідчого для проведення слідчих і процесуальних дій за їхньої участі. За даними ЗМІ, йдеться про самого Вовка та топменеджерів енергетичної компанії ДТЕК.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.