Російський суд продовжив арешт політвʼязню Бекірову до жовтня

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Підконтрольний Росії верховний суд Криму продовжив термін утримання в СІЗО кримськотатарського активіста Едема Бекірова до 11 жовтня.

Про це повідомляє омбудсмен Людмила Денісова.

«Захисники пана Бекірова надали всі необхідні для зміни запобіжного заходу на домашній арешт документи (щодо стану здоров’я, наявності житла на території Криму). Однак тримання під вартою вперто продовжують, не забезпечивши тяжкохворій людині відповідний медичний догляд і не допускаючи незалежних лікарів», — написала вона.

15 серпня цей же суд буде вирішувати питання про переведення Бекірова у Красноперекопськ. Денісова зазначила, що активіст із інвалідністю не зможе витримати етапування. Вона нагадала, що Бекіров готовий оголосити голодування, якщо його будуть переводити з Сімферополя.

  • Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські силовики на вʼїзді в анексований Крим уранці 12 грудня 2018 року. Відомо, що він прямував у Крим відвідати 78-річну матір та родичів. Російські силовики затримали його за підозрою у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова. Сам затриманий неодноразово заявляв про свою невинність.
  • На початку серпня Едем Бекіров, якого утримують у СІЗО Сімферополя, написав заяву на випадок його етапування в Красноперекопськ. Адвокат Бекірова Олексій Ладін заявив, що етап із СІЗО до суду — 123 км, влітку і в автозаку, по розбитих дорогах Північного Криму — Едем Бекіров не переживе.