«Радіо Свобода»: Американський адвокат Коен зустрічався із Зеленським, а послуги лобістів замовляв «з власної волі»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Американський адвокат Маркус Коен заявив, що замовляв послуги американських лобістів для президента Володимира Зеленського «з власної волі». Про це він розповів у коментарі «Радіо Свобода».

«Це була моя власна ініціатива... і я зробив це з радістю», — зазначив Коен. Він додав, що також з власної волі заплатив майже $70 тис. компанії Signal Group Consulting за лобістські послуги. Коен додав, що зробив це після короткої особистої зустрічі з Зеленським у Києві під час його президентської кампанії.

У коментарі «Радіо Свобода» Зеленський не заперечував зустріч з Коеном, але заявив, що не пам’ятає саме тієї, про яку говорив американець. Він вкотре наголосив, що не вимагав, щоб Коен чи хтось інший лобіював його. «Я нікого нічого не просив, ніхто мені нічого не пропонував, я нікому не платив, я ні від кого нічого не брав. Я сам собі лобіст», — зазначив Зеленський.

Коен розповів про знайомство з нинішнім в. о. голови СБУ Іваном Бакановим, назвавши його «веселим і розумним». Баканов не відповів на прохання прокоментувати цю історію, але співробітники Signal Group підтвердили присутність Коена під час візиту Баканова до Вашингтону у квітні.

Також Коен підтвердив присутність на зустрічах ексголови компанії «Нафтогаз» Олега Дубини. Раніше команда Зеленського заперечувала участь Дубини у передвиборчій кампанії.

Ці зустрічі Коен назвав «тихими» і сказав, що їх було відносно мало. Поїздка Баканова та Дубини у Вашингтон закінчилася 17 квітня, але перш ніж повернутися до Києва, вони, Коен і ще близько десяти інших осіб вечеряли у ресторані в готелі Trump International, розташованому за два квартали від Білого дому.

Хто такий Коен?

Видання також розкрило деякі подробиці особистості Маркуса Коена. За інформацією з відкритих джерел, йому 45 років, він народився і виріс у Вашингтоні. Випускник юридичного факультету Університету Меріленда.

Після навчання працював у Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США, а з 2018-го, коли звільнився з юридичної компанії Sandler, Travis & Rosenberg P.A., зайнявся індивідуальною практикою: консультував клієнтів щодо дотримання американських і міжнародних антикорупційних заходів у деяких країнах.

Журналісти «Радіо Свобода» зʼясували, що Коен володіє будинками в каліфорнійській провінції, а також у сільській місцевості штату Вайомінг. Видання також зауважило, що жоден з шести опитаних аналітиків і політконсультантів з багаторічним досвідом роботи в Україні ніколи не чув про Коена.