Знімок заяви про відставку голови ОП Андрія Богдана передав ЗМІ його заступник Кирило Тимошенко. Фотодоказ

Автори:
Марія Жартовська, Катерина Коберник
Дата:
Знімок заяви про відставку голови ОП Андрія Богдана передав ЗМІ його заступник Кирило Тимошенко. Фотодоказ

STR / NurPhoto via Getty Images

У четвер, 1 серпня, низка українських медіа розмістили новину зі знімком заяви глави Офісу президента Андрія Богдана про те, що він йде у відставку. Розсилав знімок журналістам заступник голови ОП Кирило Тимошенко, який курирує роботу з медіа. Сьогодні в інтервʼю Liga.net він заявив, що скачав заяву з сайту «24 каналу» і не знає, від якого джерела журналісти отримали знімок. Насправді цим джерелом був сам Кирило Тимошенко.

У четвер, 1 серпня, близько пʼятої години вечора Тимошенко надіслав знімок заяви Андрія Богдана в редакцію одного з провідних новинних медіа. Журналісти не отримали від нього додаткові коментарі та відмовилися публікувати новину. У результаті новина про те, що Андрій Богдан написав заяву про звільнення, вийшла о 17:56 на сайті телеканалу NewsOne (без посилання на джерело), а в 19:44 — в агентстві Інтерфакс-Україна (з посиланням на анонімне джерело). Після цього журналісти інших видань, зокрема theБабеля, звернулися до своїх джерел в ОП і попросили підтвердити або спростувати цю інформацію.

Кореспондент theБабеля написав Кирилу Тимошенку о 19:49 і у відповідь відразу ж отримав знімок заяви Андрія Богдана про звільнення за власним бажанням.

Листування кореспондента theБабеля з Кирилом Тимошенком.

«Бабель»

О 19:50 theБабель опублікував новину зі знімком заяви Андрія Богдана про звільнення, вказавши в заголовку, що голова ОП «піде, коли зʼявиться бажання». За декілька хвилин (о 19:53) цю новину випустили «24 канал» і «Новое Время». На відміну від новини theБабеля «Новое Время» і «24 канал» опублікували знімок заяви з вотермарками видань.

Знімки заяви Андрія Богдана з новин theБабеля, «24 каналу» і «Нового Времени».

«Бабель» / 24 Канал / Новое Время

Сьогодні, 9 серпня, Кирило Тимошенко в інтервʼю заявив, що побачив знімок заяви у новині «24 каналу», скачав його та розсилав усім журналістам, коли вони просили у нього коментарі. За словами Тимошенка, він не знає, звідки «24 канал» взяв знімок: «Ну, злили. Це що, проблема?! Я думаю, це не перший і не останній документ, який зливається».