Анонімний Telegram-канал опублікував особисті дані понад 3 тисяч осіб, затриманих на протестах у Москві

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Анонімний Telegram-канал «Товарищ майор» опублікував дані понад трьох тисяч осіб, зокрема, затриманих на акціях протесту в Москві 27 липня і 3 серпня. На це звернуло увагу видання «Медиазона».

До злитої бази потрапили дані деяких журналістів російських видань, які були присутні на протестних акціях. Зокрема там були дані журналістів ресурсів «Медиазона», «Медуза», «Радио Свобода», «Дождь» та інших.

Таблиця містила також дані незалежних кандидатів у Мосміськдуму, які закликали влаштовувати акції на їхню підтримку: Любові Соболь, Івана Жданова, Юлії Галяміної, Дмитра Гудкова, Володимира Мілова, Костянтина Янкаускаса, Олени Русакової.

Властивості опублікованого файлу свідчать, що його було створено 27 липня, а востаннє редаговано 9 серпня. У полі «компанія» було зазначено «ГУ МВС Росії по м. Москва».

Через кілька годин пост із базою зник з Telegram-каналу і, як заявив глава «Агори» Павло Чіков, базу видалив сам Telegram.

Після публікації файлу людям, що знайшли свої телефонні номери в базі, почали надходити sms із закликом маскуватися на акції 10 серпня і організовувати групи для координації дій.

  • 3 серпня в Москві почалася чергова масова акція з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу незалежних кандидатів. У ході протестів затримали понад 800 осіб, а в розгоні мітингу брав участь ексначальник київського полку «Беркута» Сергій Кусюк.
  • 27 липня у Москві правоохоронці затримали понад 1000 активістів, які брали участь у масових протестах. Ще до початку протестів у активістів і опозиціонерів провели обшуки і затримали їх.