Вибух на військовому полігоні в Росії: причиною міг стати двигун на ядерній тязі

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Вибух на військовому полігоні в Архангельській області міг статися через випробування ракетного двигуна, який використовував ядерне паливо. Про це повідомляє Reuters.

За словами вченого Джеффрі Льюїса з Інституту міжнародних досліджень Мідлбері, аварія сталася найімовірніше під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою, про яку говорив президент Росії Володимир Путін минулого року. Росія називає ракету 9М730 «Буревестник», а НАТО ідентифікує її як SSC-X-9 Skyfall.

Вчений і його команда вивчили сигнали автоматичної системи ідентифікації з суден, розташованих біля узбережжя в день вибуху, й ідентифікували одне з них як теплохід «Серебрянка». Він призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів.

Для випробування ракети зі звичайним двигуном присутність такого судна не потрібна. Крім того, воно було в «зоні відчуження», встановленій біля узбережжя за місяць до випробування.

У той же час у «Росатомі» уточнили, що внаслідок вибуху в Архангельській області загинуло пʼятеро співробітників державної корпорації.

  • У Архангельській області (Росія) на військовому полігоні однієї з частин Морського флоту стався вибух.