Рейтинг підтримки Путіна росіянами вперше за 18 років впав до рекордного мінімуму

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Рейтинг президента Росії Володимира Путіна впав до мінімуму за 18 років — за нього готові голосувати лише 43% громадян РФ. Такими є результати опитування фонду «Громадська думка», передає ВВС.

Якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю, Путіна підтримали б 43%. Це найнижчий показник, зафіксований соціологами за минулі 18 років. Лише у квітні 2001 року за Путіна були готові голосувати менше — 42%.

Разом з тим, знизилося число тих, хто вважає, що Путін на посту працює добре — з 64% у липні до 60% сьогодні. Також 36% заявили, що стали менше довіряти президенту РФ за останній місяць.

На думку експертів, зниження рейтингу може бути повʼязано з протестами через вибори у Московську міськдуму. Експерти прогнозують подальше падіння підтримки Путіна.

У березні 2018 року Путін переобрався на президентський пост учетверте (і вдруге поспіль). Згідно з чинною конституцією Росії, він не має знову висуватися в президенти на виборах 2024 року.

  • 3 серпня в Москві почалася чергова масова акція з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу незалежних кандидатів. У ході протестів затримали понад 800 осіб, а в розгоні мітингу брав участь ексначальник київського полку «Беркута» Сергій Кусюк.
  • 27 липня у Москві правоохоронці затримали понад 1000 активістів, які брали участь у масових протестах. Ще до початку протестів у активістів і опозиціонерів провели обшуки і затримали їх.
  • 9 липня анонімний Telegram-канал опублікував особисті дані понад 3 тисяч осіб, затриманих на протестах у Москві. Там, зокрема, були дані російських журналістів, кандидатів та людей, що брали участь у протестах.