«Роздягали, били струмом, обливали водою». Політв’язень Стешенко розповів, як ФСБ «вибивала» з нього зізнання

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Український політв’язень Олександр Стешенко, якого нещодавно звільнили з колонії в анексованому Криму, розповів, як його щодня катували, намагаючись «вибити» зізнання. Про це він розповів у інтерв’ю «Крим.Реалії».

«Те, що я говорив там — це все фантазії ФСБ. Я не підпалював цей будинок, ніколи не зустрічав ні Велієва Ерола, ні Олександра Третьякова, я обмовив цих людей. Мені говорили, кого треба назвати. Мене душили кульками, роздягали, били струмом, обливали водою, катували, примушували це сказати. Нестерпно було, довелося сказати те, що вони хотіли», — розповів Стешенко.

Він не зміг визначити, де точно перебував протягом усього цього часу, лише вказує, що це було ФСБ. Там, за словами Стешенка, він провів три місяці.

«Я не знаю, де був, у якомусь підвалі, вогкість, лежав один матрац на підлозі, я був пристебнутий наручниками, а до наручників була пристебнута гиря вагою у 24 кілограми. Найважче було — витримувати тортури, поки не записали відео, мучили кожен день», — пригадує політв’язень.

  • 11 квітня 2018 року харків’янин зателефонував своїй матері та повідомив, що на КПВВ «Чонгар» його затримують працівники прикордонної служби ФСБ РФ. Причиною затримання була названа проблема з фотографією в паспорті, хоча з цим паспортом він уже подорожував, зокрема в Крим.
  • 24 квітня адвокати знайшли Стешенка в спецприймальнику — після 12 діб адміністративного арешту його мали відпустити того ж дня. На очах у адвокатів, які чекали його на виході, Стешенка посадили в автомобіль без номерних знаків і відвезли в невідомому напрямку.
  • 21 травня 2018 року на сайті ФСБ зʼявилася інформація про «викриття групи екстремістів», метою якої було «залякування проросійськи налаштованих кримських татар і нагнітання міжнаціональної напруги» на території Криму. У ній нібито брав участь і Стешенко.
  • У серпні 2018 року підконтрольний Росії райсуд Сімферополя засудив Стешенка до двох років колонії. Велієву і Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, їх оголосили у федеральний розшук. 6 серпня Стешенка звільнили з колонії і доставили до Харкова.