У Росії виявили спеціальний центр, який замітає сліди військових на Донбасі та в Сирії

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У Росії працює Науково-дослідний обчислювальний центр при управлінні справами президента РФ, який займається моделюванням аварій на українських електростанціях, а також замітанням слідів присутності російських військових на Донбасі та в Сирії. Про це йдеться в розслідуванні «Медузи».

У матеріалі зазначають, що росіяни довгий час намагалися приховати існування такого центру від Сполучених Штатів, оскільки американці відразу після його виявлення почали б збір інформації про його співробітників.

За словами колишнього розробника центру, основним замовником є російське міністерство оборони.

«Ось заявили ми, що в Сирії або Донбасі немає російських військових — а вони ж є. І доводиться наввипередки з Bellingcat шукати по геолокації всі пости, де який-небудь російський військовий, дурень, з рушницею в окопі сфотографувався», — зазначив він.

Також чоловік уточнив, що величезна робота йшла «за відстрочення того моменту, коли Штати дізнаються про існування ГоловНДОЦ».

Для більш оперативної роботи сервісу російські вчені використовували нейромережі, які «навчилися знаходити танки» на супутникових знімках території України.