У Москві на мітинг за чесні вибори вийшли майже 50 тисяч людей. Підтримати учасників прийшли репери і журналісти

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
У Москві на мітинг за чесні вибори вийшли майже 50 тисяч людей. Підтримати учасників прийшли репери і журналісти

Twitter / Varlamov

У суботу, 10 серпня, в Москві проходить узгоджений мітинг за вільні вибори в Московську міську думу та звільнення фігурантів справи про «масові заворушення». Акції солідарності проходять і в інших російських містах — у Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону.

За даними «Белого счетчика» станом на 16:00 (за київським часом), на мітинг вийшли 47 тисяч осіб. Дані поліції на той же момент — 20 тисяч. Але, судячи з фотографій, як зазначає The Bell, перші цифри ближчі до реальності.

На мітинг у Москві прийшли багато відомих людей, зокрема репер Оксимирон, журналісти Юрій Дудь та Леонід Парфьонов, а також відомий стендап-комік Данило Поперечний. На акції очікується виступ гуртів «Кровосток» та IC3PEAK, вже виступив FACE.

Він зі сцени, як передає «Медуза», закликав присутніх проскандувати «Росія». Його підтримали. Під час його вступу до сцени почали стягувати багато омонівців.

Останні дві акції — 27 липня і 3 серпня — не були узгоджені й закінчилися масовими затриманнями. Сьогодні затримань значно менше. За даними «ОВД-Инфо», у Москві станом на 16:00 (за київським часом) затримали 5 осіб, у Петербурзі — 60, ще 2 людини в Ростові-на-Дону. Кількість затримань у Пітері може різко зрости.

У Москві затримання почалися ще до початку мітингу. Зокрема, юрист Любов Соболь, яку не зареєстрували кандидатом у Мосміськдуму, повідомила, що силовики обшукали центр збору підписів, де вона перебувала. Після цього її затримали.

  • 3 серпня в Москві почалася чергова масова акція з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу незалежних кандидатів. У ході протестів затримали понад 800 осіб, а в розгоні мітингу брав участь ексначальник київського полку «Беркута» Сергій Кусюк.
  • 27 липня у Москві правоохоронці затримали понад 1000 активістів, які брали участь у масових протестах. Ще до початку протестів у активістів і опозиціонерів провели обшуки і затримали їх.
  • 9 липня анонімний Telegram-канал опублікував особисті дані понад 3 тисяч осіб, затриманих на протестах у Москві. Там, зокрема, були дані російських журналістів, кандидатів і людей, які брали участь у протестах.