Вчені розробили надміцного робота для операцій розміром з таргана

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Китайські вчені спільно з колегами зі Сполучених Штатів розробили мʼякого робота, який відрізняється великою міцністю і здатністю швидко пересуватися. В його основі лежать фізичні характеристики таргана, передає US Berkeley.

«Довжина робота становить 1,5 см, ширина — 1 см. Він здатний рухатися так само швидко, як тарган, зі швидкістю близько 30 см в секунду. Робот виглядає як смужка паперу, він може переносити вантажі, підніматися похилою поверхнею і пересуватися навіть після того, як на нього наступить доросла людина вагою 60 кг», — зазначив один з авторів наукової роботи Чжан Мінь.

Уточнюється, що робот є результатом спільних досліджень китайського університету Цінхуа, Пекінського аерокосмічного університету і Каліфорнійського університету в Берклі.

Його головна новизна полягає в матеріалі й технологіях, використаних для його створення. Вченим вдалося знайти «золоту середину» — пристрій має гарну якість і водночас міцність, а спроектовані «лапи» допомагають йому швидко переміщатися.

«Роботів можна застосовувати для аварійно-рятувальних робіт, встановлення трубопроводів, моніторингу навколишнього середовища, проведення клінічних операцій», — підкреслив Чжан Мінь.

Наразі дослідники ведуть роботи з оптимізації пристрою і розширення його функціональних можливостей.