На Храмовій горі в Єрусалимі сталися зіткнення між мусульманами та ізраїльською поліцією. Постраждали близько 20 осіб

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

У неділю, 11 серпня, на Храмовій горі в Єрусалимі під час молитви, присвяченій ісламському святу Курбан-байрам, сталися зіткнення між мусульманами і поліцейськими, повідомляє The Jerusalem Post.

Поліція була змушена втрутитися після того, як почалися сутички мусульман з іудеями біля входу на територію Храмової гори. Поліцейські застосували світлошумові гранати та інші засоби для розгону натовпу. Загалом постраждали близько 20 осіб.

У дні ісламських свят Храмова гора зазвичай закрита для відвідувачів, які не сповідують іслам. Але цьогоріч ісламське свято Курбан-байрам збігається з національним днем жалоби єврейського народу Девʼятим ава. У звʼязку з цим, поліція з метою безпеки заборонила іудеям вхід до святині, де зібралися 80 тисяч мусульман.

В ізраїльській поліції повідомили, що через деякий час після ранкових зіткнень Храмову гору відкрили для єврейських вірян — тисячі юдеїв змогли піднятися на молитву.

  • Храмова гора — прямокутна площа на східній стороні Старого міста Єрусалима, обнесена високими стінами. Є священним місцем і для мусульман, і для юдеїв.
  • Майже мільярд мусульман з усього світу сьогодні відзначають головне ісламське свято — День жертвопринесення, відоме також під назвами Курбан-байрам та Ід аль-Адха.
  • Свято започатковане в памʼять про те, як за велінням Аллаха пророк Ібрагім мав принести в жертву свого сина Ісмаїла на знак відданості Всевишньому. Але той зупинив Ібрагіма в момент, коли він вже заніс руку над сином.